Werkwijze in opdracht

"De totstandkoming van een portret is een bijzonder, intiem en interactief proces. Het is immers erg belangrijk dat de geportretteerde zichzelf herkent in het schilderij, en dat de partner of de ouders de geliefde karaktertrekken en de persoonlijkheid - de ‘essentie’ - van de geportretteerde op het doek aantreffen zoals zij deze zien."

Met een vrij en geabstraheerde-realistische weergave van de werkelijkheid, waarbij herkenbaarheid van het gezicht een grote rol speelt, in combinatie met vele lagen transparante en opake lagen verf, worden deze portretten unieke schilderijen.

Ongedwongen en open gesprek

Vooraf hebben we een ongedwongen en open gesprek in mijn atelier, of bij jou/jullie thuis, waarin we elkaar beter leren kennen, de verwachtingen uitspreken, de mogelijkheden bespreken en een formaat/prijsafspraak maken. Mocht je advies nodig hebben qua formaat, en/of kleur of verhoudingen, is het fijn om de afspraak bij jou thuis te laten plaatsvinden. Zo krijg ik een goed beeld van de sfeer in het huis/van het gezin en de plek(ken) waar het schilderij moet komen te hangen. 

Tijdens onze afspraak zal ik evt. al wat foto’s maken om de kenmerken van het gezicht beter te leren kennen en te kunnen bestuderen. Dit bespreken we uiteraard van te voren.

Alle afspraken die we maken bevestig ik via de email. Zo weten we beiden of de verwachtingen en afspraken bij ons beiden duidelijk zijn.
Ik vind dit erg belangrijk, want dit leidt altijd tot volledige tevredenheid.

Mocht een face-to-face afspraak niet mogelijk zijn, kan dit overleg overigens ook prima telefonisch en/of via de email. Ik heb jarenlange ervaring met buitenlandse klanten waarbij dit voortraject ook via deze media evengoed verloopt. Ik zal je met duidelijke voorbeelden en vragen aangeven wat voor soort foto’s en informatie ik nodig heb om tot een prachtig eindresultaat te kunnen komen.

Foto's of ateliersessie?

Tijdens het schilderen werk ik vanaf foto’s. Dit is voor zowel volwassenen als kinderen erg prettig, omdat lange ateliersessies zo niet nodig zijn. De foto’s krijg ik, in overleg, van jou aangeleverd, maak ik zelf, of laat ik in opdracht maken bij/door fotografe Hanneke Lathouwers, waarmee ik voor mijn portretfoto’s al jaren samenwerk. Tijdens zo’n fotosessie worden er vele foto’s gemaakt in diverse poses en met verschillende belichtingen. Het is daarbij erg belangrijk dat een persoon zich goed op haar of zijn gemak voelt, ik neem daarvoor alle tijd. Dit is ook noodzakelijk om een ontspannen gezichtsuitdrukking op het doek te kunnen realiseren, de basis moet goed zijn. We maken uiteindelijk samen de keuze uit de geselecteerde foto’s (jij maakt de keuze, ik adviseer) van de uiteindelijke foto waarop het portret gebaseerd zal worden. 

Aan het werk...

Sommige mensen vinden het prettig om over de schouders van de kunstenaar mee te kijken, anderen laten het graag volledig over aan het eigen inzicht en de creatieve vaardigheden van de portrettist… Hoe dan ook, er zijn een paar essentiële momenten waarop we tussendoor even overleg hebben.

Ik laat je een kijkje nemen in de schetsfase en tijdens het schilderproces door middel van foto’s die ik per email toestuur. Ik vind het belangrijk om specifieke mijlpalen op te zetten waar ik je de voortgang kan laten zien; dit geeft jou de zekerheid dat het werk wordt gedaan en het geeft mij de kans om feedback van je te krijgen.

Tussentijds overleg

Belangrijke mijlpalen zijn de ‘Schets-fase’ (is de compositie akkoord?), en een tussenfase met kleuren. Geef op deze momenten zo vroeg mogelijk door of iets niet werkt voor je. Houd er rekening mee dat verschillende media ook verschillende revisie-vereisten hebben. Je kunt suggesties doen voor eventuele herzieningen tijdens de schetsfase (let op de compositie: de plaatsing van het gezicht op het doek, en de mate van uitsnijden: de grootte van het gezicht ten op zichtte van het doek). Wanneer het schilderen eenmaal is begonnen, kan de compositie niet meer worden gewijzigd. Daarom: voor die eerste mijlpaal maken we een afspraak zodra ik het doek op maat heb ontvangen.

Revisies?

Herzieningen en aanpassingen zijn een normaal onderdeel van het proces. Weet alsjeblieft dat (hoewel ik het probeer;) ik geen gedachtenlezer ben. Probeer voor en tijdens het schilderen je wensen en voorstellingen zo duidelijk mogelijk te omschrijven. Ik ben erg blij om te zeggen dat ik tot nu toe niet veel of grote revisies heb hoeven maken aan schilderijen in opdracht.

De laatste fase

Het maken van een portret kost tijd. Verschillende lagen verf worden gebruikt om transparantie, kleurdiepte en reliëf te creëren. Doordat ik met veel lagen over elkaar werk, en iedere laag moet drogen, kost het schilderen enkele weken. Daarom werk ik ook altijd aan meerdere portretten tegelijk. De afwisseling en het tussendoor afstand houden houdt mijn blik fris.

In de laatste fase, voordat ik het schilderij afwerk met een laatste transparante beschermende lak, stuur ik je de laatste foto’s toe, of, indien je in de gelegenheid bent, kom je het voltooide schilderij bij mij, in mijn atelier, bekijken. Pas na akkoord breng ik deze laklagen aan, omdat hierna geen revisies meer mogelijk zijn. De laklagen beschermen de verf en tevens verdiept de lak de kleurintensiteit.

Na een droogtijd van 2 dagen is het werk klaar voor oplevering. 

Wat de kosten betreft

Schilderijen in opdracht boven de €500 worden kosteloos verzonden. Mocht je in Nederland wonen (of sommige delen van België en Duitsland), kom ik het werk persoonlijk bij je afleveren, of je bent welkom om het schilderij bij mij te komen ophalen.

De aanbetaling bedraagt 50% na akkoord van de opdracht. Het resterende bedrag wordt, na goedkeuring, voor verzending of voor de oplevering van het schilderij betaald. Je kunt veilig betalen via iDeal, Paypal of een Bankoverschrijving. De factuur krijg je per email toegestuurd, waarvan ook een kopie zal worden meegeleverd – in het geval van verzending – t.b.v. de inklaring.

Als je een schilderij bestelt voor levering aan een internationale bestemming, kan je bestelling onderworpen zijn aan invoerrechten en belastingen die van toepassing zijn wanneer het kunstwerk die bestemming bereikt. Houd er rekening mee dat ik geen controle heb over deze kosten en dat ik het bedrag niet kan voorspellen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de betaling van dergelijke invoerrechten en belastingen. Neem contact op met je lokale douanekantoor voor meer informatie voordat je de bestelling plaatst. Ik zal een verklaring van echtheid bij de verzenddocumenten voegen voor een belastingvrije behandeling onder post 9701.

 

Selectie van portretten in opdracht

Ik hoor graag van je!

Hesther van Doornum