Materialen

Acrylverf vs olieverf

"Waarom mijn keuze voor m.n. acrylverf in plaats van olieverf? Ik gebruik gecombineerde schildertechnieken; olieverf, gebruikt in deze hoeveelheid afwisselende verflagen, zou ongeveer een jaar moeten drogen. Dat past simpelweg niet bij mijn dynamische manier van schilderen - en prijsklasse, de toegankelijkheid... Met het medium acryl kan ik de sfeer bereiken die zo opvallend is in mijn schilderijen: het zichtbare verschil tussen ondoorzichtige (opake-) en transparante lagen en het gebruik van vloeiende overgangen tussen de verflagen en de ietwat ruige streken van het paletmes."

Schildersdoek van linnen

Voor de doeken die ik als basis gebruik voor mijn vrije portretkunst – of in opdracht voor jou bestel -, werk ik samen met een gerenomeerd bedrijf dat ook doeken maakt voor o.a. het Paleis op de Dam. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van grote doeken en biedt een grote schaal aan verschillend gestructureerd linnen. Ik schilder uitsluitend op hun ‘Professioneel linnen’ vanwege de specifieke geweven textuur, dikte en draagkracht. Ze zijn ook de uitvinders van een speciaal profiel dat een maximale stijfheid heeft maar wat nog steeds relatief licht van gewicht is. Hiervoor hebben ze gekozen voor Aluminium omdat dit het enige materiaal is dat sterk genoeg is om de krachten die op het frame worden uitgeoefend te absorberen. In verhouding tot hout heeft het een veel grotere (buig) stijfheid , en wordt natuurlijk niet beïnvloed door veranderingen in temperatuur of vochtigheid.

Zeer hoge concentratie pigmenten

De soorten verf die ik gebruik zijn meestal op basis van acryl en zijn van de beste kwaliteit: ze hebben een zeer hoge concentratie aan pigmenten waardoor de kleurintensiteit aan die van olieverf gelijk is (en verhoudingsgewijs duurder is dan olieverf). Ze drogen niet donkerder op en verliezen ook geen volume, waardoor je het directe effect van de verfkleur tijdens het schilderen kunt zien. De prachtige intense kleurtinten zoals in olieverf vallen daardoor in deze verf in hetzelfde bereik.

Kwasten slijten

De penselen die ik gebruik (kattentong, rond en plat) zijn gemaakt van een mix van marter- en synthetisch haar en van puur marterhaar (ook gebruikt door visagisten). Het veerkrachtige marterhaar is een zacht maar zeer elastisch haartype. Dit haar kan verf en water heel goed opnemen en vasthouden. Het behoudt zijn flexibiliteit en is van zeer hoge kwaliteit. Ondanks dat de kwasten veel sneller slijten dan bijvoorbeeld synthetisch haar – ze zijn vaak na een schilderij versleten, zijn ze voor mij het perfecte gereedschap en schilderen ze heerlijk met een zeer mooi resultaat. De brede platte kwasten die ik gebruik, voor de grote oppervlakken en de div. transparante lagen, zijn van varkenshaar en synthetisch haar.

Ik hoor graag van je!

Hesther van Doornum